2014. március 29., szombat

A PITYPANG.......


TAVASZI MÉREGTELENÍTÉSRE

MÁJ VÉDELMÉBEN

NARANCSBŐR ELLEN



Kicsi sárga virágaival gyönyörűvé varázsolja a kerteket, réteket. Nemcsak csodaszép, hanem igen hasznos gyógynövény. Az egész növény ehető és ez nem vicc. Ehető a levele, a virága, de még a gyökere is.
Leveleket célszerű száraz, napos időben akkor gyűjteni, mikor még a virágok bimbósak.
A fiatal levele salátaként fogyasztható, pl.: fokhagymás pirítóshoz. Összevágva más zöld fűszerrel túrókrémbe is kitűnő, de joghurtba is keverhető. Idősebb levelekből leves, vagy főzelék készíthető.

Sárga fejecskéiből finom tea csinálható. A friss virágfejeket 80-90 fokos vízzel leönteni, majd 5 perc után már fogyasztható.

Gyökerét alaposan tisztítás után sütőben megpirítva ha ledaráljuk, feketekávé helyett kitűnő és meglepően finom.


Gyógyhatásai

Levele VÍZHAJTÓ hatása miatt a folyadék visszatartás megszüntetésére és VESEELÉGTELENSÉG esetén javallott. Eltünteti a SZEM alatti SÖTÉT KARIKÁKat. 

NARANCSBŐR ellen is kiváló, mivel a szövetek között lévő pangó vizet is kihajtja. 

Kiűzi a VESEKŐvet, EPEKŐvet, serkenti az epekiválasztást, annak ürülését.

Kiváló SALAKTALANÍTÓ, ezért tavaszi méregtelenítő kúrák elengedhetetlen része. Serkenti a HASNYÁLMIRIGY működést,ezáltal a VÉRCUKORSZINTet csökkenti.

Ha valaki erőtlennek érzi magát, vagy folyton betegeskedik, akkor rágcsáljon pitypang friss szárát. Először lehet keserűnek tűnik, de meg lehet szokni és később már észre sem vehető.
Tavasszal pótolja a szervezet vitamin tartalmát, hisz igen magas A-vitamin tartalommal rendelkezik, valamint C,-B,-D vitaminokat, vasat, mangánt, magnéziumot, cinket és sziliciumot is tartalmaz.

PITYPANG LEKVÁR



Enyhén savanykás íze miatt, leginkább a sóskához hasonlítható. 
Megőrizve minden értékét ennek a gyógynövénynek, kíméletes eljárással és méz hozzáadásával lett elkészítve. 
Kóstoljátok meg bátran! 

Egy kis plusz azoknak akik szívesen kísérleteznek.

PITYPANG SALÁTA


25 dkg pitypanglevél
20 dkg márványsajt 
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg vajban pirított kenyér
2 evőkanál tejszín 
2 héjában főtt burgonya
1 gerezd fokhagyma
 ecet, só, bors

Egy nagy tálban összekeverjük a tejszínt, ecetet, az összetört fokhagymát. Hozzákeverjük a megtisztított pitypangot, az apró kockára vágott főtt burgonyát és az ugyancsak apróra vágott sajtot.
Tálalás előtt serpenyőben megpirítjuk a füstölt szalonnát, az apróra vágott kenyeret, majd mindkettőt a salátába keverjük.


Pitypangbor

Száraz időben 4 1/2 l pitypangvirágzatot gyűjtünk. Kb. 10 l-es fazékba tesszük, 4 1/2 liter forró vízzel leöntjük. A fazekat lefedjük, 3 napig áztatjuk benne a virágokat. Ezután a folyadékot molinókendőn átszűrjük, a virágzatokból a lét kifacsarjuk. A folyadékba dobunk egy kis gyömbérgyökeret, 3 finomra vágott narancs és 1 citrom héját valamint 1 1/4 kg cukrot. Az egészet egy nagy fazékban 20 percig lassú tűzön felfőzzük. Mázas cserép- vagy porcelánedénybe töltjük. Lehűtjük, egész addig, amíg testmeleg nem lesz. 1/2 darab élesztőt egy pirított rozskenyéren elkenünk és a folyadék tetejére téve azon úszni hagyjuk. Az edényt kendővel lefedjük, 6 napig meleg helyiségbe állítjuk, ezután a bort nagy edénybe szűrjük, és pamutkendővel letakarjuk. Három hétig sötét helyen állni hagyjuk, majd az edény tartalmát palackokba fejtjük. Az üvegeket dugóval gondosan lezárjuk. A bort legalább karácsonyig pihentessük.