2014. augusztus 20., szerda

A MEMÓRIA FRISSESSÉGÉÉRT

ROZMARING
(Rosmarinus officinalis)
peszterce



Átható, aromás illatot árasztó örökzöld, magas, erős ágú, vastag levelű, évelő növény.
Illóolaja a kámforra emlékeztet.
Leveleit, hajtásait és virágját hasznosítjuk. 
Erős, intenzív illatát nem mindenki tolerálja, ezért óvatosan bánjunk vele, főleg kismamák kerüljék.
A rozmaringot hosszú ideig is főzhetjük az étellel, hiszen erősebb rostjaiból csak így oldódnak ki az értékes anyagok.
Jó tudni, hogy csak a friss rozmaring az igazi aroma dús fűszer, szárított változatában már elenyésző az aromája.

Fogyasszuk  együtt almával, sajttal és burgonyával.

A  három leghatékonyabb zsírégető és vízhajtó fűszernövények egyike.
Elárulom, a másik kettő: a kapor és a koriander.



Gyógyhatásai:

agyserkentő hatásának köszönhetően javítja az emlékezetet
kondicionálja a szellemi erőnlétet
éberséget eredményez
idegrendszerre jótékonyan hat
felfúvódás gyógyítja
emésztést segítő
véredény tisztító
vérnyomás csökkentő
koleszterin szintet csökkentő
alacsony vérnyomás ellen nagyon hatásos
gyulladáscsökkentő
köhögés csillapító


Külsőleg:
Ízületi problémákra, rándulásra, izomfájdalomra kiváló.


A rozmaring a hűség virága, ezért lakodalmi csokrok, kiegészítők alapanyagaként is szokták használni.



Tea: 
1 csésze forrásban lévő vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi aprított rozmaring levelet, 10 perc után szűrjük le. 
Napi: 2-3 csészényi javasolt. Terhes nők NE fogyasszák!

Bor készítés:
20 gramm összevágott friss rozmaringlevelet tegyük borosüvegbe,majd öntsünk rá 1 liter könnyű fehér bort,majd jól zárjuk le. 1 hét után leszűrjük.
Napi 1 pohárkával fogyasszuk. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése