2014. február 25., kedd

CSOKI, CSOKI, CSOKI




Valamikor réges-régen a csokoládét csak a patikákban lehetett kimérve vásárolni. Miért csak a patikákban? Már a hely neve is elárulja, mivel gyógyítás céljából árulták, hisz rengeteg betegséget gyógyítottak vele. Sok fajta, betegségnek megfelelő fűszerezésű csokoládét használtak.
Korunk csokoládé kultúrája kicsit alább hagyott, megjelentek a kevés, nagyon kevés kakaó tartalmú csokinak csúfolt készítmények. Ezen készítményeknek nyilvánvalóan nincsen semmilyen jótékony hatásuk, sőt az elhízás egyik fő okozója, ugyanis valljuk be, a csoki finom és szeretjük.

Fokozottan oda kell figyelnünk a mennyiségre és a minőségre. Az igazán jó minőségű csokoládé legalább 70%-os kakaótartalmú, ami nem csak finom, hanem számos jótékony hatása is van.

A csokoládéban lévő hatóanyagok és azok jótékony hatásai:

  •  koffein, az idegrendszert serkenti
  •  anandamid, örömérzést okoz
  • feniletilamin, boldogságérzetet kelt
  • noradneralin, a szervezet energiatartalékait indítja be, jó közérzet, frissesség
  • teobromin, serkentőleg hat az idegrendszerre
  • foszfor, karbantartja az emlékezőképességet
  • flavonoidok, antioxidáns, kedvezően hatnak a szív-és érrendszerre




  


 Mire jó még a csokoládé?

  • csökkenti a krónikus fáradtságot
  • napi 2 kocka csoki megakadályozza az elhízást 
  • értágító
  • jót tesz a vérnyomásnak, a szívnek
  • hangulatjavító
  • csillapítja a köhögést
  • megfázásos tüneteket csökkenti
  • bőrre jótékonyan hat, fiatalabb, rugalmasabb, egészségesebb lesz
F I G Y E L E M !


Kimutatták, hogy a napi 6-7 g mennyiség biztonsággal fogyasztható!


Íme egy házi csoki recept, amelyet érdemes kipróbálni.
Legyetek kreatívak, alkossatok és próbálkozzatok!

Hozzávalók:
  • 50 dkg tejpor
  • 35 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg jó minőségű kakaó
  • 1 dl víz
  • rakhattok bele: diót,mogyorót, pisztáciát, mazsolát, stb.
Egy edénybe feltesszük a vizet forrni, majd a cukrot és a vajat beletesszük, folytonos kevergetés mellett feloldjuk. Ezután hozzáadjuk a tejport és tovább főzzük. Állandó kavargatás mellett, végül hozzáadjuk a kakaót is és sűrűre főzzük.
Tepsit alufóliával kibéleljük és megnedvesítjük, a csokikrémet beleöntjük. Szépen elsimítjuk, majd ezután az előmelegített sütőbe 10-15 percre betesszük. 
A kész csokoládét hűtés után kiborítjuk. Alufóliát eltávolítjuk és már fogyasztható is! 

Egészségetekre! 
Ne feledjétek....napi 2 kocka! nem több!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése